Strijp-T is klaar voor de volgende fase

Door Bart Brouwers

 

Philips heeft er zijn grootste successen behaald en spin-offs zoals NXP en ASML zijn er ontstaan. Wie goed speurt vindt er misschien de sporen van 's werelds eerste cd of cassettebandje nog terug, of van de röntgenbuizen die er zijn ontwikkeld. Vanaf de eerste stappen had Strijp-T een sterke basis in de hightech maakindustrie en daarmee is het de enige echte geboortegrond van de Brainportregio – en het Brainportconcept. Smurfit/Kappa en Draka trokken er later in, maar met de komst, vorig jaar, van VanBerlo Design is er echt een nieuwe fase begonnen.

Make – Create – Innovate, het kernmotto van VanBerlo, gaat voor heel Strijp-T gelden. De hekwerken rond het terrein, standaardprocedure in de tijden van Philips, verdwijnen langzaam, waarmee het karakter van het 27 hectare grote terrein definitief is omgegooid. Van geheime plannenmakerij naar volledig open innovatie, de tactiek die ook op High Tech Campus Eindhoven, nog zo'n oud Philipsterrein dat een gedaanteverandering onderging, zo succesvol bleek.

Boudie Hoogedeure is namens GeVa Vastgoed, de eigenaar van Strijp-T, bezig nieuwe bedrijven te interesseren voor een vestiging op het terrein. En om dat zo goed mogelijk te laten verlopen, is met de gemeente afgesproken om dat niet volgens de oude methode te doen. Hoogedeure: "Eigenlijk kun je zeggen dat wij nu zelf bezig zijn met het schrijven van een bestemmingsplan, waarbij de gemeente over onze schouder meekijkt. Een heel fijne manier om stappen te zetten die nodig zijn in deze nieuwe tijden én op deze bijzondere locatie."

Om te kunnen blijven innoveren en aan te sluiten bij deze veranderende wereld, moeten mensen, organisaties en de manier waarop ze werken echt veranderen, zegt Hoogedeure. "Wanneer organisaties samenwerken en zo hun specifieke krachten worden versterkt, wordt het verschil gemaakt. Op Strijp-T innoveren we samen, op weg naar het maken van deze toekomstige wereld."

Op die manier kan Strijp-T zich ook goed onderscheiden van andere innovatieve terreinen als High Tech Campus, Brainport Industries Campus en Strijp-S. Hoogedeure: "Maken, creëren en innoveren zien we in de breedste zin van het woord: wat maken we, hoe krijgen we dit voor elkaar en hoe brengen we dit naar de klant. Binnen de keten van de scheppende industrie, die groter is dan alleen Strijp-T, wordt gezamenlijk gewerkt aan het markt-klaar maken van innovatieve ideeën. Het gaat hierbij om zowel fysieke als digitale producten. Elke organisatie richt zich daarbij op een deel van de keten waar ze specialist in zijn en samen met andere specialisten komen ze tot een goed eindresultaat."

Op een uit de kluiten gewassen bierviltje heeft Hoogedeure de voorwaarden voor vestiging van nieuwe bedrijven op een rijtje gezet.

 

Het ingewikkelde voor Strijp-T zit 'm niet alleen in de voorwaarden voor nieuwe ondernemingen, maar ook in de aanwezigheid van industriereuzen als Smurfit/Kappa en Draka. Door hun bedrijvigheid is het bijvoorbeeld lastiger om horeca-activiteiten of woningbouw in hun directe buurt te plannen. "Dat moeten we allemaal meenemen in het nieuwe bestemmingsplan."

GeVa heeft weliswaar het voortouw genomen, maar klaart de klus niet in zijn eentje. Zo is er op 8 februari een symposium in VanBerlo's Innovation Powerhouse waar verschillende belanghebbenden bijeen komen om te praten over de opties. Vertegenwoordigers van gemeente, Rijksoverheid en bedrijfsleven gaan met elkaar in gesprek om de grenzen van de mogelijkheden te verkennen. Hoogedeure: "Er moet ruimte zijn voor experiment, maar met in acht neming van alle veiligheidsvoorwaarden. Dat wil zeggen dat we aan de voorkant wel heel goed kijken naar de criteria zoals we op het bierviltje hebben gezet, maar niet meteen allerlei andere beperkingen gaan toepassen. Daarbij beseffen we ook dat het toetsbaar moet zijn. Stel dat iemand wordt afgewezen, hoe regel je dan bijvoorbeeld een bezwaarprocedure? Een ambtenaar heeft doorgaans een compleet handboek waaraan hij kan toetsen. Dat zal er nu niet zijn en dat kan hartstikke eng zijn voor sommigen. Er is veel onderling vertrouwen nodig om dit te laten slagen, maar tegelijk kun je er ook van uitgaan dat GeVa alle belang heeft bij een nette en goede afhandeling."

Wethouder Staf Depla is een van de sprekers tijdens het symposium van donderdag. En niet zonder reden: "Strijp-T is bijzonder. Op 11 november was ik er nog bij de tentoonstelling en sluiting van het Glaslaboratorium van Philips. Over die duizenden mensen die ons voorgingen op dit stukje van Eindhoven om te werken aan de toekomst. Van de glasblazers tot de ingenieurs. Die gedrevenheid en samenwerking zie ik nu ook terug. Samen kijken we wat hier mogelijk is. We kijken naar wat passend is, welke bedrijven hier echt van toegevoegde waarde zijn en hoe we regelgeving daarop kunnen aanpassen. Dan kunnen we over 100 jaar waarschijnlijk weer terugkijken op een stukje geschiedschrijving waar we trots op zijn."

 

Om Strijp-T helemaal 'af' te maken heeft Hoogedeure ook nog een wens waar hij liever geen honderd jaar op wil wachten: "Wat zou het mooi zijn als de aansluiting met onze buren van Strijp-S nog beter zou worden, bijvoorbeeld door het iets verder doortrekken van het Strijps bultje. Dan doen we helemaal recht aan de aaneengesloten Philips-geschiedenis én aan een logische gezamenlijke ontwikkeling voor de nabije toekomst."

 

bron

 

Terug