Rabo steekt 1 miljard euro in Brainport

Marc Cootjans (links) en Gerard Zwartkruis van Rabobank Regio Eindhoven dat wil investeren in jonge innovatieve bedrijven zoals die ook op Strijp T en Strijp S zijn gevestigd. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

 

EINDHOVEN - Rabobank Regio Eindhoven gaat 1 miljard euro specifiek beschikbaar stellen voor financiering van bedrijven in Brainport. De bank trekt onder meer 100 miljoen euro uit voor startende en doorgroeiende, innovatieve ondernemingen.
Peter Scholtes 18-06-19, Bron: ED

 

De bank wil zowel normale bancaire leningen als risicodragend kapitaal gaan verstrekken. Ook in geval van de gewone leningen gaat het om extra geld bovenop de bestaande kredietverlening aan bedrijven in de regio. Het totale bedrag van 1 miljard euro komt voor de komende drie jaar beschikbaar.
Rabobank wil dé financiële partner voor Brainport worden, zo maakte directeur Marc Cootjans van de regionale bank eerder bekend. ,,We steken met deze ambities onze nek uit. De bank gaat in deze regio optreden als mede-ondernemer", onderstreept hij.
Een probleem
Voor veel jonge, innovatieve bedrijven is het vinden van voldoende financiering een probleem. De Rabobank lanceert daarvoor twee investeringsfondsen, voor startende en doorgroeiende bedrijven.
Daarnaast wil de bank samen met een aantal partners uit de regio nóg een fonds optuigen. Dit Brainport Venture Fund zou 200 miljoen euro aan kapitaal moeten gaan bevatten. Rabobank wil daarvoor 50 miljoen euro beschikbaar stellen. Dit fonds is bestemd voor risicodragend vermogen in ondernemingen die kapitaal nodig hebben voor verdere groei.
Het ambitieniveau in deze regio is volgens Cootjans ongekend voor Rabobank. Topman Wiebe Draijer was maandag aanwezig in Eindhoven bij de bekendmaking van de plannen.
Vijftig tot honderd bedrijven
Het met 25 miljoen euro gevulde Rabobank Brainport Startup Fund zou vijftig tot honderd bedrijven kunnen helpen, denkt de bank. Het Rabobank Brainport Scaleup Fund krijgt in eerste instantie een omvang van 75 miljoen euro. Omdat het in deze categorie gaat het om startende bedrijven in een groeifase zullen per bedrijf grotere bedragen nodig zijn. Op dit fonds zouden tientallen bedrijven een beroep kunnen doen. Bij gebleken succes wil de bank de omvang van beide investeringsfondsen uitbreiden.
De bank wil voor honderden miljoenen extra bancaire leningen - wel tegen de normaal geldende rentetarieven - beschikbaar stellen voor financiering van andere, regionale bedrijven. De bank wil daarmee ontwikkelingen op het gebied van innovatie, duurzaamheid, gezondheidszorg en technologie in de agrarische en voedingsmiddelensector ondersteunen.
Onder het investeringsplan ligt het 'Banking for Brainport' programma dat de bank heeft opgesteld. Rabobank wil in deze regio nadrukkelijk bijdragen aan bestendige groei en een 'vitaal woon- en leefklimaat', zoals dat past in haar wereldwijde missie. ,,In deze regio is nu het moment om te investeren", stelt directeur bedrijven Gerard Zwartkruis van de regionale bank.
Lightyear
Rabobank is recentelijk al als financier betrokken bij snelgroeiende jonge bedrijven in de regio als Lightyear in Helmond (personenauto's die rijden op zonne-energie), Additive Industries in Eindhoven (3D metaalprinters) en Heliox in Best (laadsystemen voor elektrische bussen).

 

bron.

Terug