PLEZIER EN VERBAZING STAAN OP STRIJP-S EN STRIJP-T CENTRAAL TIJDENS DTW

Posted by Linda Bak | mei 14, 2019 | 

 


Quiz Night XL 2018

 

Voorstellingen, lezingen en exposities bezoeken, maar ook spelletjes spelen en robots bouwen, de Dutch Technology Week (DTW) in Eindhoven zit vol leuke en leerzame activiteiten voor een breed publiek. Strijp-S en Strijp-T zijn belangrijke locaties als het gaat om innovatie en creativiteit.

"Make, create en innovate, daar worden de bedrijven die zich op Strijp-T vestigen op uitgekozen", vertelt Daan Heijsters, mede-organisator van de DTW-activiteiten op Strijp-T. Dat is ook terug te zien tijdens de DTW. Het Innovation Powerhouse en Additive Industries openen hun deuren voor het publiek. "In de hal van het Innovation Powerhouse kunnen alle bedrijven die daar gevestigd zijn hun werk exposeren. Ook is er een expositie van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven", zegt Heijsters. Daarnaast zijn er activiteiten voor kinderen zoals de interactieve schermen van CTOUCH waar zij spelletjes op kunnen spelen.

 

Het is de eerste keer dat er echt een groot evenement is op Strijp-T tijdens de DTW. Heijsters: "Vorig jaar was er wel een open dag bij Additive Industries, maar nu hebben we het veel groter aangepakt." Naast het enthousiasmeren van het publiek, hebben de evenementen op Strijp-T ook de functie om de gevestigde bedrijven met elkaar te verbinden. "Alle bedrijven zijn nog vrij nieuw op Strijp-T. Het zou leuk zijn als zij elkaar wat beter leren kennen", legt Heijsters uit. "Wanneer bedrijven elkaar beter kunnen, zullen ze eerder samenwerken. Dat zorgt weer voor een beter innovatieklimaat."

 

Het festival moet leuk en laagdrempelig zijn

 

Naast het doel van Strijp-T om bedrijven onderling kennis te laten maken, is het doel van DTW in het algemeen om mensen te enthousiasmeren voor technische beroepen. Dat is een van de redenen dat Sioux een tech festival organiseert. Op het tweedaagse event kunnen bezoekers een exoskelet besturen, rijden in high-tech botsauto's, virtueel koekjes bakken en ontsnappen uit een geavanceerde escaperoom. "De kern van het festival is altijd de robotwedstrijd", vertelt Mark Hoevenaars, directeur strategie en marketing bij Sioux. "Sioux Mechatronics organiseert ieder jaar een wedstrijd voor studenten. Zij bouwen het hele jaar aan een robot en presenteren deze op het festival." Daarnaast zijn er verschillende activiteiten voor het brede publiek. "Het festival moet leuk en laagdrempelig zijn."

 

MENS EN MACHINE
De relatie tussen mens en machine staat volgens Hoevenaars centraal in deze editie van het tech festival. Dat is ook precies het onderwerp van voorstelling Noir, gebracht door Nineties producties in samenwerking met het Parktheater. De voorstelling gaat over de invloed van technologische ontwikkelingen op de samenleving en de mensheid. "Het geeft een beeld van de samenleving in de toekomst als alle technologische ontwikkelingen doorgaan", legt Iselle Claassens programmeur bij het Parktheater uit. "De voorstelling bestaat uit losse sketches. Een daarvan gaan over een vrouw die er naar een aantal jaar achter komt dat haar vriend een robot is." De voorstelling is te zien bij MU op Strijp-S. Claassens hoopt dat er tijdens de DTW mensen naar de voorstelling gaan kijken die normaal niet naar het theater gaan. "Het biedt een andere kijk op technologie, met een grappige twist."

Naast de algemene evenementen zijn er ook activiteiten voor de echte techneuten in Eindhoven en omstreken. Quiz Night XL wordt al jaren georganiseerd in het Klokgebouw door het creatieve evenemententeam Number 42. "Het is een avond waarin de kennis van de aanwezigen wordt getest door middel van spraakmakende vragen over wetenschap en techniek", legt Edwin Verbruggen van Number 42 uit. De vragen gaan over de nieuwste gadgets maar ook over scheikundige formules. "Dit jaar waren we super snel uitverkocht", zegt Verbruggen. 1400 deelnemers verdeeld over 280 teams gaan de strijd met elkaar aan. "Er staan ook nog eens 50 teams op de wachtlijst", stelt hij. "Dat is nog nooit gebeurd."

De DTW is bedoeld om iedereen kennis laten maken met de mogelijkheden en effecten van techniek. Het evenement wordt feestelijk geopend op 20 mei. Tot en met 25 mei zijn verschillende evenementen en activiteiten door de hele stad. Hier vind je het complete programma.

 

Bron.

Terug