Make / Create / Innovate

 

Eindhoven staat niet stil, dat zie je onder andere aan de gebiedsontwikkeling van Strijp-T. Wat voorheen een stukje verborgen stad was, is nu een locatie waar je je als ondernemer graag wilt vestigen. Althans als dat past binnen het model Strijp-T: next step waarin Make-Create-Innovate centraal staat. Want de focus ligt op een selectief ondernemersgezelschap. Niet ieder bedrijf kan zich hier positioneren. "We kijken naar de aard van de bedrijfsactiviteiten. Deze dienen B2B te zijn en gelieerd aan de Innoverende, creërende maakindustrie op het gebied van High Tech, Sustainability, Smart Society of Experience," aldus Boudie Hoogedeure van het ontwikkelteam Strijp-T, met wie we over Strijp-T in gesprek zijn.

 

Battle for Talent

"Vanaf de eerste brainstormsessies over Strijp T in maart 2016 was al duidelijk dat we op Strijp-T niet alleen naar de gebouwen op zich, maar naar het hele gebied (ruim 20 hectare) kijken. Hergebruik van dit historisch erfgoed werd het uitgangspunt," vertelt een bevlogen Boudie Hoogedeure. "De indrukwekkende naoorlogse gebouwen moesten blijven bestaan en met respect voor sfeer en architectuur worden gerenoveerd en geoptimaliseerd voor duurzame bedrijfsvoering met het comfor van nu. Zodanig een uniek gebied creëren voor gelijkgestemden dat bedrijven de kwalitatief hoogwaardige uitstraling van Strijp-T als professioneel visitekaartje kunnen gebruiken. Tegelijkertijd extra aantrekkelijk zijn om werknemers aan zich te binden, omdat die in de inspirerende omgeving met gelijkgestemden heel graag willen werken. Daarmee biedt de huisvesting op Strijp-T meer dan een aantal fysieke vierkante meters werkruimte. Strijp-T speelt in op één van de grootste uitdagingen van een ondernemer van nu. Zeker in een technische omgeving als Eindhoven waarin iedereen in dezelfde vijver van getalenteerd personeel zit te vissen. Het aantrekken en behouden van talent. Strijp-T wordt ingezet op het winnen van de zogenaamde 'battle for talent'".

 

Make, Create and Innovate

"Innovatie, vernieuwing, versnelling, dat zit in het DNA van Stijp-T. Daar moest niet aan getornd worden. In de Philipstijd wist eigenlijk niemand echt van het bestaan van dit stuk Eindhoven. Het lag achter poorten en er werd hard gewerkt, was de algemene gedachte. Nu al die jaren later is het duidelijk. Ieder gebouw heeft een eigen karakter en werd ontworpen voor een specifiek gebruik. Inmiddels is er ruim 40.000 m2 getransformeerd en verhuurd en kunnen we met trots zeggen dat de gevestigde bedrijven anno nu, kennis koppelen en een hecht innovatief netwerk vormen. Een select ondernemersgezelschap dat een grensverleggende blik op zakendoen mogelijk maakt."


People First

"Centraal staat hierbij het menselijk welzijn - voor nu en in de toekomst. De tijd dat een gebouw een puur financieel product was, ligt echt achter ons. En ook alleen nadruk leggen op het ontwerpen van energiezuinige gebouwen, is niet meer van deze tijd. Stijp-T focust op het belangrijkste doel van een gebouw; people first. Een inspirerende, gezonde en productieve werkomgeving, daar draait het om. Mede door het uitnodigende landschap, de daktuinen, het aangelegde plantsoen, met water en veel groen, is het een motiverende en productieve plek voor de medewerkers van de 50 bedrijven die zich inmiddels hier gevestigd hebben."

 

De gebouwen

"Een partner vanaf het eerste uur is Design Studio Van Berlo. Toonaangevend en gevestigd in het Innovation Power House dat als eerste werd opgeleverd. TQ dat ernaast staat, is het hoofdgebouw. Dit gebouw met 40.000 vierkante meter - zo'n zes voetbalvelden – is in de jaren vijftig door Philips gebouwd en is één van de grootste gebouwen van Eindhoven. Onder andere is hier Fontys ICT gevestigd. Een praktijk gestuurde HBO-opleiding waar gewerkt wordt met Open Innovation Labs (OIL's). De jonge doelgroep van Fontys zorgt voor levendigheid, waar uiteraard qua faciliteiten ook rekening mee is gehouden. Op de begane grond van TQ zit 2Lobby: de ontmoetingsplek voor iedereen die werkt op het terrein. Deze horecagelegenheid kun je zien als de uitvalsbasis van alle bedrijfsevenementen die op het terrein plaatsvinden. Hier voelt het als thuiskomen en wordt je gastvrij ontvangen, zoals in een lobby van een hotel. Daarmee wordt het kantoor van de toekomst gevisualiseerd. Een plaats waar je met anderen verblijft met een flexibele duur en waar je af en toe uitsluitend komt vergaderen of iets eten. Zo is er een gezellig café, sfeervol ingericht en vol verwijzingen naar de geschiedenis van het gebied. Zo zijn de twee vergaderruimten vernoemd naar Philips stichter Anton en zijn zoon Frits Philips. Een subtielere verwijzing is de bar. De op het eerste oog merkwaardige vorm, blijkt als je beter kijkt een gloeilamp. Ja, zelfs over dat soort details is nagedacht," vervolgt Hoogedeure. "Verder is er een sportschool 'EindhovenGym' op het terrein, bevinden zich er prachtige daktuinen met inspirerende boardrooms net opgeleverd. Deze high class ruimtes bieden naast een prachtig uitzicht, een unieke perfecte vergader-, diner-, of brainstormlocatie. Dit alles draagt bij aan een energieke Strijp-T experience waar je graag wilt vertoeven.

 

Doorontwikkeling

"Het gaat sneller dan we van te voren hadden gedacht. Het houdt niet op als alles verhuurd is. Op dit moment zijn nog slechts zes werkunits beschikbaar op Strijp-T: drie in Gebouw TQ, twee in gebouw TZ en 1 grote bijzondere in gebouw TY. Dit laatste gebouw was het Philips Glaslaboratorium en wordt ook wel vanwege haar vorm de glazen kathedraal genoemd. Dit pand wordt volledig getransformeerd voor 1 gebruiker op dusdanige wijze dat het bijzondere karakter wordt behouden. Voor dit gigantische pand met hoge plafonds zoeken we een bedrijf uit de innoverende maakindustrie die toe is aan een volgende stap. Naast het verder aanpakken van het naast gelegen gebouw TZ krijgt tegelijkertijd het buitengebied veel aandacht. Laan vier wordt gereconstrueerd en aan de andere kant van het terrein wordt de eerste hand gelegd aan het opknappen van het Gloeilampplantsoen, die zijn naam te danken heeft aan het ontwerp van de paadjes met de fitting als vijver. Dit bijzonder stukje groen wordt ook wel de 'voortuin' genoemd en zorgt op haar beurt voor het versterken van het natuurlijke en duurzame karakter van Strijp-T.

 

Tenslotte biedt Strijp-T mogelijkheden voor nieuwbouw. De tweede uitbreiding van gebouw TAQ is in volle gang en de eerste gesprekken worden gevoerd met partijen die zich ook graag op Strijp-T willen vestigen, die zich straks dus ook trots 'Strijp-T bewoner' kunnen noemen, ondanks dat de bestaande gebouwen al volledig verhuurd zijn

Terug