Glaskathedraal Eindhoven klaargestoomd voor de toekomst

Vastgoedjournaal - 24 september 2020

 

Op het 25 hectare grote Eindhovense Strijp-T terrein staat het TY Gebouw. Ook bekend onder de naam Glaskathedraal en Glaslaboratorium. "Het iconische bouwwerk staat momenteel letterlijk te wachten op de flinke metamorfose die het binnenkort zal ondergaan. Daarna moet het geschikt zijn voor één, hooguit twee partijen die afkomstig zijn uit de high-tech maakindustrie", vertelt Boudie Hoogedeure. Hij maakt deel uit van het ontwikkelteam dat nieuw leven gaat blazen in Strijp-T zonder de geschiedenis uit het oog te verliezen.

 

 

Het is voor het team van Hoogedeure niet het eerste pand op het terrein dat zij aanpakken. Eerder deden zij dit al met andere objecten op Strijp-T, met de namen TQ, TZ, TR, TAQ en TAB. En nu is dan TY aan de beurt.

 

Over de historie

Gebouw TY (1956) werd door Philips gebruikt als proeffabriek en glaslaboratorium. Samen met het naastgelegen Gebouw TZ vormde het jarenlang het ontwikkelingscentrum voor glas. In deze pilot-fabriek werd glas geperst, geblazen of getrokken en door machines fabrieksmatig geproduceerd.


Maatwerk voor de toekomstige huurder

Het voormalige glaslaboratorium bestaat uit twee bouwlagen met op de begane grond de werkplaats, opslag en mengkamer, kantine, garderobe en toiletten. Op de eerste verdieping zaten het smeltlab, trekbanen en kantoren. Hoogedeure: "Het glaslaboratorium is met haar hoge plafonds en glazen gevel uitermate geschikt voor een ambitieus bedrijf. We transformeren het pand volgens specifieke huur- en gebruikerseisen maar beginnen pas met de afbouw zodra een concrete kandidaat zich aandient. Het betreft hier maatwerk.'' Het gebouw bestaat uit een Oost- en Westzijde die een bedrijf afzonderlijk en als geheel kan huren.

 

Virtual Reality Tour

De toekomstige huurder of wellicht huurders kunnen overiges nu al kennismaken met het nieuwe gebouw. Er is in het gebouw een Informatie- en experienceruimte ingericht, waar men door middel van Virtual Reality alvast kan ervaren welke mogelijkheden het pand te bieden heeft.

 

Plannen

Het ontwikkelteam van Hoogedeure is natuurlijk niet alleen verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het industriële pand van 5.455 m². Bert Dirrix van diederendirrix architecten uit Eindhoven is nauw betrokken bij het ontwerp van de transformatie van het markante en voornamelijk glazen gebouw. De oorspronkelijke ruimtes en het unieke casco en de vloer zullen zoveel mogelijk behouden blijven. Het pand biedt overigens de mogelijkheid om de vierkante meters uit te breiden naar 7.000 m².


Kortom, de Eindhovense Glaskathedraal op Strijp-T wordt met respect voor het architectonische verleden getransformeerd met het nieuwbouwcomfort van nu. Ook houdt men rekening met de duurzaamheidsnormen anno 2020. Het gebouw zal na de verbouwing voorzien worden van Energielabel A++. De transformatiewerkzaamheden van Gebouw TY zullen anderhalf à twee jaar in beslag nemen.

 

Bron: Sandra Lissenberg - Vastgoedjournaal

 

Terug